ولایت و بصیرت

رسانه های خارجی که تجمع ساختارشکنان را بازتاب داده و به صورت زنده و لحظه ای گزارش منتشر می ساختند، در قبال حضور ده ها میلیونی مردم ایران در واکنش به حرمت شکنی ضد انقلاب در روزهای عاشورا سکوت اختیار کردند.

در علم سیاست گفته می شود «گاه نخبگان سیاسی مانع توسعه سیاسی می شوند» که بی شک حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم مصداق عینی این سخن است. در حالی که شرکت چشمگیر مردم در انتخابات نوید بخش شکل گیری فضایی آرام بر جامعه بود تا با قوت و طراوات بیشتر به تحقق آرمان های انقلاب اسلامی پرداخته شود، مع الاسف اعتراض به نتیجه انتخابات و طرح شایعه تقلب و موضع گیری غیرشفاف و دو پهلوی نخبگان باعث شکل گیری فضای متشنجی گردید که از آن با عنوان «فتنه» یاد شد. ملت ایران در پاسخ به عملکرد فتنه گران، حماسه ۹ دی را آفریدند و نقطهٔ پایانی بر هشت ماه متشنج گذاشتند.

حضور حماسی و خروش انقلابی مردم عاشورایی ایران، تمامی رسانه های خارجی را دچار بهت و سردرگمی کرد. این رسانه ها که طی ماه های گذشته تجمع معاندین و ساختارشکنان را با آب و تاب بازتاب داده و بعضاً از برخی تجمعات ضد انقلابی جریان فتنه در تهران در روزهایی چون ۱۶ آذر و ۱۳ آبان و همچنین عاشورا به صورت زنده و لحظه ای گزارش منتشر می ساختند، در قبال حضور ده ها میلیونی مردم ایران در واکنش به حرمت شکنی ضد انقلاب در روزهای عاشورا سکوت اختیار کردند.

لذا سردمداران غربی در یک موضع بسیار انفعالی برای کم رنگ نشان دادن این حضور پرشور مردمی بر آن شدند تا با بهره گیری از شبکه های خبری خود تلاش کنند این رویداد عظیم را کوچک نشان دهند.

رویکرد رسانه های خارجی به حماسه ۹ دی

رسانه های خارجی در برخورد با حماسه ۹ دی ۱۳۸۸ چندین رویکردهای متفاوتی را دنبال می کردند:

ادعای بی طرفی و انجام رسالت حرفه ای رسانه ای؛ ادعای بی طرفی بار ها از سوی بسیاری از این رسانه های خارجی مطرح شد و برخی کانال ها در ابتدا حتی توانستند تا حدودی این نکته را رعایت کنند، اما به فاصلهٔ کمی از اعتراضات، ماهیت اصلی آن ها آشکار شد. به عنوان مثال؛ بی بی سی فارسی که در ایام کوتاه حیات خود قبل از انتخابات با ظرافت خاصی به رعایت اصل عدم حمایت لخت و عریان از جریانات خاص در ایران پرداخته بود، به هیچ وجه نتوانست پس از آغاز اعتراضات این رویکرد را ادامه دهد و عملا جزیی از حرکت رسانه ای براندازانه در حمایت از معترضین بود.

شعار حمایت از مردم؛ یکی از شعارهای اساسی و برجستهٔ لیبرالیسم غرب و رسانه های وابسته به آن، شعار مردم سالاری و حمایت از مردم است. در واقع طی سال های اخیر یکی از ترفندهای اصلی غرب برای مقابله با انقلاب اسلامی ایران و جلوگیری از گسترش نفوذ و محبوبیت آن در داخل و خارج همین مقولهٔ مردم سالاری و حقوق شهروندی و مردمی بوده است. غرب بار ها با طرح مسائلی که از نگاه آن ها، نقض حقوق بشر محسوب می شود به اتخاذ موضع علیه ایران و نظام جمهوری اسلامی پرداخته و همیشه الگوی لیبرال دموکراسی خود را الگوی بر تر و منا سب تر برای ملت های مسلمان و به ویژه مردم ایران معرفی کرده است و البته مدل حکومت اسلامی و دینی را یک نمونهٔ بارز حکومت ناقض و منافی حقوق بشر و حقوق مردمی و شهروندی معرفی کرده است.

لذا ایام پس از انتخابات بهترین فرصت و خوراک تبلیغاتی و خبری برای غرب و رسانه هایش بود تا بار دیگر خود را حامی مردم ایران و مسئولان و حکومت اسلامی ایران را هم دشمن اصلی مردم و مانع اصلی آزادی آن ها معرفی کنند. حمله رسانه های غربی به پلیس و سایر ارگان های نظامی امنیتی ایران به بهانهٔ خشونت و سرکوب معترضان؛ یکی دیگر از رویکرد های رسانه های غربی در قبال حوادث ایران تلاش برای خدشه دار کردن اعتبار نهادهای امنیتی و نظامی ایران در جریان اعتراضات بود. هدف اصلی آن ها ایجاد نفرت بین مردم نسبت به آن دستگاه های نظامی بود و البته در نهایت با این توجیه که آن ها مجریان سیاست های رهبری هستند، مستقیما تمام آن اقدامات را منتسب به ایشان می کردند و از این طریق قصد فاصله بین مردم و رهبری را هم داشتند.

ادعای حداکثر بودن معترضین ایرانی و تاکید بر تضییع حقوق اکثریت به دست اقلیت؛ رویکرد دیگر رسانه های غربی این بود که بخش معترض جامعه را اکثریت معرفی می کردند و بخش حاکمیت و طرفداران آن را اقلیت هرچند همان موقع با وقوع حماسهٔ میلیونی ۹ دی تمام رشته های آن رسانه ها پنبه شد اما در اقدامی غیر حرفه ای همان حماسهٔ میلیونی را هم اندک جلوه دادند و حتی با تهیهٔ مصاحبه ها و گزارشات دروغین به وارونه جلوه دادن واقعیت روی آوردند

بازتاب حماسه نه دی در رسانه های خارجی

رسانه های خارجی هر کدام بنا به سیاست و به عبارتی از ظن خود، حماسه ۹ دی را گزارش کردند؛

روزنامه نیویوک تایمز: روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در یکی از سر مقاله های آن روزهای خود به قلم «فیلینت لورت» در تحلیل حماسه ۹دی با اشاره به تلاش های غرب و رسانه های غربی برای سوء استفاده از تحولات داخلی ایران نوشت؛ «اصلاً تصور اینکه جمهوری اسلامی از درون منفجر شود، تصور اشتباهی است و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا از آن برای سرپوش گذاشتن بر شکست خود در محقق ساختن وعده هایی که در خصوص تعامل با ایران از طریق هرگونه پیشنهاد استراتژیک و جدی مطرح کرده بود، بهره گرفته است»

خبرگزاری رویترز: خبرگزاری رویترز با وجود اینکه به حضور میلیونی مردم ایران در راه پیمایی حماسه ۹دی اشاره نکرد، ولی در گزارش خود درباره تجمع عاشورایی در ایران اسلامی نوشت: «راه پیمایان سوگند وفاداری با نظام جمهوری اسلامی یاد کردند.» رویترز در ادامه آورد: «تظاهرکنندگان در تظاهرات خود علیه رهبر مخالفان شعار دادند.» این خبرگزاری که در گزارش خود سعی کرد حضور میلیونی مردم ایران را فقط در حد ده ها هزار نفر مخابره کند، به برخی از حواشی روزهای گذشته و نامربوط به حضور چشمگیر مردم در ۹دی اشاره کرد.

شبکه تلویزیونی العربیه: شبکه تلویزیونی العربیه هم که طی روزهای پس از برگزاری انتخابات از کوچک ترین تجمع ها به صورت گسترده استقبال کرده بود و با گزارش های مکرر به پخش اخبار داخلی ایران مبادرت می کرد، با مشاهده حضور چند میلیونی ملت ایران در ۹دی ابتدا سکوت اختیار کرد، اما نتوانست و این سکوت را شکست و سرانجام به حضور گسترده مردم ایران در راه پیمایی اعتراف کرد. اما خبرنگار آن با نادیده گرفتن تظاهرات میلیونی و مردمی ملت ایران سعی کرد تنها این تظاهرات را تجمعی دولتی قلمداد کند و تأکید کرد که این تظاهرات با حمایت دولت برگزار شده است!

صدای آمریکا و بی بی سی فارسی: در این میان صدای آمریکا و بی بی سی انگلیس که به صورت آنلاین و لحظه به لحظه به تحریک و گزارش عملکرد گروه فتنه می پرداختند و مدعی بودند، «مردم کنترل پایتخت را از دست نیروهای امنیتی خارج کرده و به دست گرفته اند»!! این بار در بر خورد با حماسه نه دی تا ساعت ها سکوت اختیار کرده و سپس مدعی شدند «ده ها هزار نفر»! در تظاهرات دولتی (!) دیروز (۹دی) شرکت کرده اند. البته بی بی سی در خبر دوم به جای تعبیر «ده ها هزار تظاهرکننده»، تعبیر «تظاهر کنندگان» را جای داد. بی بی سی در قسمت گزارش تصویری هم عمدتاً عکس های یک تا چند نفره تظاهرکنندگان را به نمایش گذاشت

شبکه آمریکایی ای بی اس: شبکه آمریکایی «ای بی اس» هم بیکار ننشست و با فرافکنی خبری تلاش کرد تا این حضور گسترده مردمی را تظاهرات هواداران دولت خوانده و در این خصوص در گزارشی اعلام کرد: «بنا به گزارش های دریافتی، این راه پیمایی با سازماندهی گسترده حکومت و انجام گسترده چند روزه از تلویزیون و نیز با تعطیل کردن برخی ادارات و جمع آوری کارمندان دولت و دیگر اقشار از شهرهای کوچک و روستاهای حومه تهران ترتیب داده شد»

شبکه فرانس ۲۴: شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴ نیز که بعد از دستگیری «کلوتید ریس»، یکی از اتباع فرانسه که به اتهام شرکت در اغتشاشات بعد از انتخابات در تهران دستگیر شده بود، موضعی بسیار تند نسبت به ایران اتخاذ کرده بود، در برنامه تحلیلی خود در مورد راه پیمایی ۹ دی، مدعی شد که در بین راه پیمایان ۹ دی، ساندیس رایگان توزیع شده است!

خبرگزاری آلمان: خبرگزاری آلمان که در مقابل حضور میلیونی مردم ایران در حماسه ۹دی ابتدا زبان سکوت را اختیار کرده بود، موقعیت خبری خود را در خطر دید و با بیان اینکه «هواداران رئیس جمهوری ایران تظاهرات کردند» تلاش کرد تا این حماسه ملی و انزجار مردم ایران را به یک دعوای سیاسی داخلی تقلیل دهد

شبکه المنار: در میان فرافکنی رسانه های خارجی، شبکه المنار متعلق به حزب الله لبنان در بازتاب حضور میلیونی مردم ایران در راه پیمایی ۹دی اعلام کرد: "مردم ایران در تظاهراتی میلیونی هتک حرمت کنندگان به مقدسات دینی در روز عاشورای حسینی (ع) را محکوم و با رهبر انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی پیمان دوباره بستند"

نتیجه گیری

در نتیجه اغتشاشات، بعد انتخابات ۱۳۸۸، در ۹ دی مردم با تظاهرات گسترده، و با حمایت از جمهوری اسلامی ایران، به محکوم کردن فعالیت و گروه های ناراضی و اغتشاشگر پرداختند که این تظاهرات نطقه پایانی بر ناآرامی ها بود. در این میان رسانه های غربی که خود را برای یک هجوم برق آسا و پردامنه به نظام اسلامی ایران آماده می کردند بدون توجه به هیچ مسئلهٔ دیگری، به طور شبانه روزی بیشتر وقت خود را صرف حمایت و پوشش آن اعتراضات کردند و عمدتا با شعار بی طرفی و حمایت از مردم فعالیت های رسانه ای خود را تنظیم می کردند. اما دیری نپائید که نیت واقعی این رسانه مشخص شد و این رسانه ها عمدتا در تضاد با جمهوری اسلامی سعی کردن تا می توانند از میزان اهمیت و خودجوشی تظاهرات ۹ دی بکاهند و آن را یک تظاهرات دولتی قلمداد کنند.

  • حسن صیادی

9 دی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی